ابر اختصاصی (Private Cloud) یک نوع ابر (Cloud) است که برای استفاده توسط یک سازمان یا شرکت خاص ایجاد شده است. در این نوع ابر، منابع سخت افزاری و نرم افزاری به صورت خصوصی برای استفاده توسط سازمان در اختیار قرار میگیرد و هیچ کس دیگری به این منابع دسترسی ندارد. یکی از مزایای استفاده از ابر اختصاصی، امنیت بالای آن است. با توجه به اینکه منابع سخت افزاری و نرم افزاری فقط برای استفاده توسط سازمان در نظر گرفته شدهاند، احتمال دسترسی به اطلاعات سازمان توسط افراد خارجی به شدت کاهش مییابد.
رایانش ابری (به انگلیسی: Cloud computing) مدل رایانشی بر پایهٔ شبکههای رایانهای مانند اینترنت است که الگویی تازه برای عرضه، مصرف و تحویل خدمات رایانشی (شامل زیرساخت، نرمافزار، بستر، و سایر منابع رایانشی) با بهکارگیری شبکه ارائه میکند. «رایانش ابری» از ترکیب دو کلمه رایانش و ابر ایجاد شدهاست. ابر در اینجا استعاره از شبکه یا شبکهای از شبکههای وسیع مانند اینترنت است که کاربر معمولی از پشت صحنه و آنچه در پی آن اتفاق میافتد اطلاع دقیقی ندارد (مانند داخل ابر) در نمودارهای شبکههای رایانهای نیز از شکل ابر برای نشان دادن شبکهٔ اینترنت استفاده میشود. دلیل تشبیه اینترنت به ابر در این است که اینترنت همچون ابر جزئیات فنیاش را از دید کاربران پنهان میسازد و لایهای از انتزاع را بین این جزئیات فنی و کاربران به وجود میآورد.
.شبکههای گرید محاسباتی شبکههای محاسباتی گرید مجموعهای از چندین سیستم با قدرت محاسباتی متفاوت میباشند که در نتیجه اتصال آنها به یکدیگر، یک ابر رایانهٔ مجازی شکل میگیرید که با استفاده از آن میتوان بسیاری از محاسبات پیچیدهٔ ریاضی، نجوم، زیست و… را در زمان بسیار کمی انجام داد.
رایانش خود مختار (به انگلیسی: Autonomic Computing) طرحی ابتکاری است که اولین بار توسط آیبیام در سال ۲۰۰۱ آغاز شد. هدف نهایی آن ساخت سیستمهای رایانه ای با قابلیت خود-مدیریتی است تابرپیچیدگی روزافزون مدیریت سیستمهای رایانشی غلبه کنند و موانعی که بر اثراین پیچیدگیها برسرراه گسترشهای آتی به وجود می آیندراکاهش دهند.به عبارت دیگر رایانش خودمختار اشاره به ویژگیهای خود-مدیریتی منابع رایانشی توزیع شده دارد .
رایانش همگانی یا رایانش آسایشانه (به انگلیسی: Utility Computing ) مدل کسبوکاری است که بر اساس آن یک شرکت پشتیبانی یک بخش یا تمامی منابع رایانهای خود را به شرکت دیگری برونسپاری میکند. اصل رایانش آسایشانه بسیار ساده است؛ هر شرکت هزینهٔ انجام خدمات رایانشی خود را به شرکت دیگری میدهد.
رایانش (به انگلیسی: Computing) بههر نوع فعالیتی که از رایانه در مدیریت، انجام فرایندها و اطلاعاتوارتباطات استفاده شود گفته میشود؛ که شامل توسعه سختافزار و نرمافزار میشود. علوم رایانه دانش پایههای نظری اطلاعات و محاسبات و کاربرد آنها در سامانههای رایانهای است. رایانش عبارتی است که بههر نوع استفاده از رایانه در انجام امور به صورت عام اطلاق میشود، مثلاً عبارت رایانش زیستی استفاده از رایانه در مباحث مربوط بهرشته زیستشناسی است.